Подаръци и добри обноски. Как даваме и как получаваме подаръци

На пръв поглед даването и получаването на подарък изглежда изключително просто. И в известен смисъл е така. Има обаче някои правила, които трябва да вземем под внимание, ако искаме да ни смятат за образовани и възпитани хора.
  • "Подаръкът трябва да бъде обмислен, купен, опакован, поднесен. Той трябва да бъде красив, полезен и да доставя истинско удоволствие на този, който го получава."


  • Цената на подарък почти винаги трябва да остане загадка, така че етикетът ще бъде премахнат от всеки предмет, който ще поднесем като подарък.


  • Относно ритуала на получаване и подаряване показва, че когато подаряваме, не бива да настояваме много, за да разберем дали този, който е получил подаръка, е доволен, дали го харесва.
  • От друга страна, този, който получи подарък, ще го отвори пред госта и няма да развали радостта му с протест, че е твърде скъп или че не е трябвало да полага това усилие. „Той ще ви благодари, ще се зарадва и дори ще се върне с приятни коментари няколко пъти в същата вечер“, казва Аурелия Маринеску.


  • Дори да не харесваме подаръка, който сме получили, разумно е да скрием недоволството си. В никакъв случай не можем да откажем подаръка, защото това би означавало да обидим този, който ни го е предложил. "Връщането на подаръци, които са ви подарени, не е позволено, освен в някои специални случаи. Когато някой ви наклевети или обиди, можете да върнете безмълвно подаръците, които ви е дал, но не е задължително"

  • Подарявате ли книги? Не пишете нищо върху тях Добрите нрави гласят, че подарената книга няма да бъде подписана от този, който я подарява, и върху нея не могат да се пишат други неща. „Посвещения и автографи могат да се дават само от авторите“, подчертава Аурелия Маринеску, която уточнява, че ако все пак искате да напишете нещо за човека, на който ще подарявате книгата, можете да използвате картичка или елегантен лист хартия, където можете напишете няколко добри мисли.
Освен това е много важно, когато избираме да подарим книга, да сме сигурни, че съответният том си заслужава да бъде прочетен. „Няма да даваме на никого книги, които не сме чели или поне не сме получили уверение от компетентен човек, че си заслужава да бъдат прочетени.“
  • Как процедираме с цветята - книгата за добрите обноски на Аурелия Маринеску обяснява, че всеки подарък трябва да бъде придружен от цвете.„Дори пакетите стават по-красиви, ако ги украсим с елхова клонка“, посочва тя. Не всички цветя обаче са подходящи за подарък, трябва да избягваме твърде големи или претенциозни цветя (кала, гладиоли, водни лилии), защото може да не се харесат на домакините.

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon