Съхраняването на шоколад играе важна роля за запазването на неговия вкус и текстура. Ето някои препоръки за правилното съхранение на шоколад:
-
Температура: Шоколадът трябва да се съхранява на хладно и сухо място при температура между 15 и 20 градуса Целзий. Избягвайте съхранението му на прекалено висока температура или на променливи температури, които могат да доведат до топене и след това втърдяване. Хладилникът за вино може да бъде добро място или шкаф с течение. Обикновенния хладилникът, от друга страна, не е подходящо място за съхранение на качествен шоколад.
-
Влага: Шоколадът абсорбира миризми и вкусове от околната среда, така че трябва да се избягва съхранението му близо до ароматизирани продукти. Също така, влагата може да промени текстурата на шоколада, затова е важно да се избегава влажна среда.
-
Светлина: Избягвайте излагането на шоколада на прекалено много светлина. Ултравиолетовата светлина може да промени цвета и аромата на шоколада. Ако съхранявате шоколада на стайна температура, той също ще стане матов и ще се обезцвети след известно време.
-
Запечатване: Шоколадът трябва да се съхранява в добре запечатани опаковки, за да се предотврати контактът с въздуха и околната среда.
-
Избягване на хладилника: Хладилникът не е идеално място за съхранение на шоколад, освен ако не е регулиран на висока температура. В хладилника въздушната влага може да кондензира върху шоколада, причинявайки му бяла плесен (така нареченият "цветен блясък"), която не засяга вкуса, но не е визуално привлекателна. Когато шоколадът се премести от стайна температура в хладилник, кристалите, мазнина и захар изпълзяват и образуват бяло-сив филм, който едновременно изглежда матов и намалява вкуса. Студът също влияе негативно на текстурата и вкуса. Не съхранявайте Вашите шоколадови десерти в хладилника.
Ако следвате тези препоръки, шоколадът Ви ще се запази по-дълго и ще запази своя вкус и качество.