Дългият път на шоколада?


Първата поява на какао ?
4000-годишната история на шоколада започва в древна Мезоамерика, днешно Мексико. Там са открити първите какаови растения. Олмеките, една от най-ранните цивилизации в Латинска Америка, са първите, които превръщат какаото в шоколад. Те пиели своя шоколад по време на ритуали и го използвали като лекарство.
Векове по-късно Маите възхваляват шоколада като напитката на боговете. Шоколадът на Маите е бил почитана напитка, направена от печени и смлени какаови семена, смесени с люти чушки, вода и царевично брашно. От тази смес Маите правят гъста пенлива напитка, наречена „xocolatl“, което означава „горчива вода“.
До 15-ти век ацтеките използвали какаовите зърна като валута. Те вярвали, че шоколадът е подарък от бога и го пиели като напитка даваща им сила и могъщество, афродизиак и дори за подготовка за война.

Как шоколадът стига до Испания?
Никой не знае със сигурност кога шоколадът е дошъл в Испания. Легендата разказва, че изследователят Ернан Кортес донася шоколад в родината си през 1528 г. Смята се, че Кортес е открил шоколад по време на експедиция в Америка. В търсене на злато и богатства, той вместо това намери чаша какао, дадена му от императора на ацтеките.
Когато Кортес се завърнал у дома, той представил какаовите семена на испанците. В Испания са първите опити за комбинации на какаото с други съставки, те смесили какаото с мед и захар, за да подслади естествено горчивия вкус. Шоколада бързо станал известен сред богатите среди.

Пътя на шоколада до Европа
Изминава почти век, докато шоколадовото лакомство стигне от Испания до съседна Франция, а след това и до останалата част на Европа.
През 1615 г. френският крал Луи XIII се жени за Ана Австрийска, дъщеря на испанския крал Филип III. За да отпразнува съюза, тя донесла различни видове шоколади в кралските дворове на Франция и така шоколада завладя и Френската буржоазия.
Тъй като шоколада много бързо става любимото сладко изкушение, много нации създават свои собствени какаови плантации в страни по екватора.

Шоколадова революция
Историята на шоколада продължава, тъй като лакомството става изключително популярно сред европейската аристокрация. Членовете на кралското семейство и висшите класи консумират шоколад заради ползите върху здравето, а по това време шоколада все още се произвежда ръчно, което е много бавен и трудоемък процес, и възниква момента, че желаната консумация на шоколад е много по голяма от възможностите на производство. Но за късмет точно тогава индустриалната революция е в пълният си вихър и така през 1828 г. е изработена пресата за шоколад.Това иновативно устройство може да изстиска какаово масло от печени какаови зърна, оставяйки след себе си фин какаов прах. След това прахът се смесва с течност и се излива във форма, където се втвърдява.
И точно така се роди модерната ера на шоколада.

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon