Защо трябва да консумираме черен шоколад и ползите от него, част от тях ще разберете сега.
Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добър е за вашето здраве. Черният шоколад съдържа химикали, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания. Черният шоколад е пълен с антиоксиданти и флавоноиди, които се борят срещу свободните радикали в тялото. Не само това, но също така е известно, че понижава кръвното налягане и подобрява притока на кръв. Освен от гледна точка на здравето, той е дори чудесен за кожата, тъй като черният шоколад съдържа биоактивни съединения, които увеличават плътността и хидратацията на кожата. Като цяло, черният шоколад е универсален продукт, който е не само страхотен начин да изразите любов, но и полезен за сърцето (буквално!).
Ще споделим 7 доказани ползи за здравето от черния шоколад.
-
Качественият черен шоколад е богат на фибри, желязо, магнезий, мед, манган и няколко други минерала.
-
Какаото и черният шоколад имат голямо разнообразие от мощни антиоксиданти. Всъщност те имат много повече от повечето други храни.
-
Биоактивните съединения в какаото могат да подобрят притока на кръв в артериите и да причинят малко, но статистически значимо понижение на кръвното налягане.
-
Черният шоколад подобрява няколко важни рискови фактора за заболяване. Той намалява чувствителността на LDL към оксидативно увреждане, като същевременно повишава HDL и подобрява инсулиновата чувствителност.
-
Проучвания показват драстично намаляване на риска от сърдечни заболявания сред тези, които консумират най-много шоколад.
-
Флавоноидите от какаото могат да подобрят притока на кръв към кожата и да я предпазят от увреждане от слънцето.
-
Какаото или черният шоколад могат да подобрят мозъчната функция чрез увеличаване на притока на кръв. Също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин.