Подарък за имен ден. Идеи за подарък на именниците кръстени на Св. Илия Пророк – Традиции на Илинден

Илинден е традиционен български празник, който се отбелязва на 20 юли. На тази дата православната църква чества със специална църковна служба деня на пророк Илия, живял през IX век пр. н. е. Тя включва славословия и молитви към Светеца, да предпази земята от суша и глад, при суша да измолва напоителни дъждове, при дъждовни бури да направи така, че да запази плодородието и хората.
Илинден празнуват имениците, носещите имената: Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илизабет, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия.

Илинден, носи в себе си, както много история, така и повод за истински празник. Нека Ви предоставим и някои идеи за подарък за Имен ден на Илинден, които са подходящи, както за дамите, така и за мъжката част от имениците:
  1. Икона на Свети Илия – всички, носещи името на светеца или негово производно се счита, че трябва да имат в дома си икона с неговия лик, за да бъдат закриляни от него и да покажат уважение и благодарност, че носят името му.


2. Подаръчна кошница или кутия от OneGift.bg е уникална и различна идея за подарък за имен ден на Илинден. С такава изненада, гарантирано ще впечатлите всеки именник. С подаръчните кошници на OneGift, ще внесете много настроение и положителни емоции.
Имате възможността изцяло да селектирате съдържанието на Вашата подаръчна кошница. Подготвили сме няколко предложения и идеи подходящи за Вашите близки.


Отлежало вино или малцово уиски, ликьор или водка, а защо не и някоя страхотна ракия, изборът е изцяло по Ваш вкус и предпочитание. Питието е главният герой в подаръчната кошница, което със сигурност ще се хареса на любителите на алкохолните напитки с прецизно небце.


Неустоими шоколадови изкушения – в подаръчна кошница или кутия, според изборът, който направите, можете да добавите част от многообразието на вкусове от различни видове швейцарски, гръцки и изцяло лимитирани шоколадови бонбони, шоколади и бонбониери на марките Lindt, Caffarel, Laurence и много други. Шоколадовите изкушения са акцент, който ще бъде забелязан, оценен и със сигурност консумирани с най-голямо удоволствие.


Декорация и специален предмет – за да се отличи Вашата подаръчна кошница имате възможност да добавите нещо лично в нея – любимо цвете, снимка, чаши за виното/уиски или някакъв вид зеленина и панделка, които да бъдат подчертаващия детайл в кошницата.Картичка – това е прецизен и на пръв поглед не толкова специален детайл, но чрез него имате възможност да вложите личното си отношение и топлите думи, чрез които ще накарате получателя да се почувства много специален. Дреболия, но съществена и важна, която със сигурност ще придаде изцяло завършен вид на подаръка за имен ден.


Подберете всеки продукт и детайл, нужно е само да се свържете с нас и ние ще Ви помогнем да внесете Вашият стил и предпочитания.


3. Картина или пано с морска тематика – напомнящи за силите на Свети Илия и поверието,че на този ден не се влиза в морето.
Статуетка, изобразяваща гръмотевица и тематичен надпис – вещ, която ще бъде атрактивна и същевременно ще напомня за мощта на своя пазител.Традиции и поверия на Илинден
Народът вярва, че когато на Илинден прогърми, орехите ще бъдат шупливи, а лешниците празни, но виното ще бъде добро. На много места в страната, когато през лятото се зададе градоносен облак, някоя стара баба излизала гола из полето, със запалена свещ от Бъдни вечер и няколко червени яйца от Великден, поставени в сито, тичала срещу облака, за да го върне и викала: “Върни се, облаче, върни се и иди далече, дека е пуста гора, дека човек не оди..."

В различните краища на страна, Илинден се празнува и по различни начини - някъде колят като курбан черна кокошка на прага на къщата и наблюдават: ако при скачането влезе вътре, всичко ще бъде добре в дома, ако изскочи навън - ще има загуба. Другаде отбелязват деня с множество молитви и палене на свещи за здраве и берекет.

Поверието гласи, че на Илинден се яде и прясно изваден пчелен мед, но първо се носи в църква да се освети и в делвичка или буркан се пази като лечебно средство. Домакините месят пита, намазват я отгоре с мед или пък сипват в чиния и раздават от питата, за да омилостивят светеца.

Смята се, че Свети Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра, затова и хората гледат на този ден с толкова вяра и надежда, смирени и одухотворени молят за мир, спокойствие на душите си и здраве във всички домове. Християнската църква нарича Св. Илия, още от древността, "пророк и предсказател на великите Божии дела".

Вярващите почитат Светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари като отбелязват деня по старите традиции и обичаи.

Св. Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото Св. Илия е техния покровител.  Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома Ви, такава ще е и цялата идна година -поверие, което до ден днешен се помни и знае във всеки дом.

Макар и множеството легенди и поверия за Свети Илия, народът помни, предава и не забравя никое от тях, защото знае, че няма нищо по-лошо от забравата и потъпкването на историята на един народ и неговите светци.
Затова и всички тези легенди и традиции се предават поколение след поколение и спазват все още в много части на България, особено силно в Югозападната част на страната, където и голяма част от хората продължават да си кръщават децата на великият светец Илия и да благославят името му и по този начин .

Илинден е празник за много хора и трябва да се помни! Трябва да не се забравят обичаите и традициите, които носят всеки празник. Преди се е празнувал денят на Св.Илия и днес трябва продължим да уважаваме всеки празник и традиция на Българският народ, защото традициите и вярата ни правят силни, единни и по-добри!

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon