Подарък за Великден, символиката на Великденската кошница

Великден е популярен празник за християните и е ежегодно събитие за поклонение и честване на Исус, отбелязващо неговото възкресение след разпъването му на кръст от римски войници. Това събитие е оказало голямо влияние през последните 2000 години от историята на човечеството и във вярванията на много хора по света. Това е ден за празнуване на нов живот и прераждане, обикновено през пролетния месец април.

Историята на великденските кошници (и всички лакомства в тях)
Ако Ви се е случвало да се събудите с Великденска кошница, знаете колко вълнуващ може да бъде празничният ритуал. Пълни с боядисани яйца , шоколад във формата на заек и захаросани лакомства, кошниците са дългогодишна традиция за Великден. Но замисляли ли сте се защо подаряваме и получаваме кошници, пълни с тези мотиви по време на пролетния празник? Вярвате или не, практиката има богата история, която датира отпреди векове.Произход на Великденските кошници
В древните култури Великден е бил известен като пролетното равноденствие - времето между сезоните, когато часовете на деня и нощта са равни. За фермерите това отбеляза дългоочаквания преход от тъмните дни на зимата към слънчевите дни на пролетта. Беше време хората да се молят на своя пантеон за изобилна реколта. Това включва англосаксонската богиня на пролетта и плодородието Еостре.
Според The ​​Reckoning of Time , ръкопис от осми век, написан от английски монах и учен Преподобни Беда, много хора устройвали празници в чест на богиня Еостре. Тя беше изобразявана с плетена кошница на сгъвката на ръката си. Така беше поставено началото на традицията на Великденската кошница.

Великденски кошници
Що се отнася до пълнежите за кошници, като шоколадови зайци, яйца и всякакви шоколадови продукти? От средновековието скачащият заек е бил символ на плодородието. Според европейския фолклор се казва, че заекът оставя кошница, пълна с цветни яйца за децата, и когато заселниците имигрират в Америка, те донасят историята със себе си. Яйцата исторически са били митологични мотиви за нов живот, също често срещан символ на Великден.

Традиция за размяна на Великденски кошници
Твърди се, че традицията за размяна на кошници произлиза от ранните средновековни католици. За да отпразнуват края на постите, те носели кошници с вкусни продукти в църквата, за да бъдат благословени от свещеник. Всички тези символи на плодородието са били предавани през вековете – зайчето, яйцата и самата кошница – за да бъдат преосмислени във Великденските традиции, които държим на нас днес.


Асоциация със зайци
Един от най-лесно разпознаваемите Великденски символи е Великденският заек. Произхождащ от немски като Osterhase или Великденски заек, той си проправя път до Америка чрез немски имигранти и е ребрандиран като по-укротен, по-очарователен Великденски заек.
И в популярния съвременен мит този заек, е остатък от бигинята Eostre и нейното поклонение.

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon