47 цветя, тяхното значение и произход

За Цветница са подходящи за подарък всякакви цветя и цветове, както и за всеки повод и празник, на обичан от Вас човек.

Цветята са незаменим подарък за всеки повод и идеалният начин да накараш някой да се почувства обичан и ценен. Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем. От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания. Когато подарявате цветя е важно да знаете какво послание ще предадете. Onegift.bg ще Ви разкаже за над 40 цветя и тяхното значение. 


Нека първо да разкажем малко за флорографията

За тези които не знаят Флориографията е просто фантастично име за езика на цветята. В изкуството на флорографията всяко цвете носи свое собствено специално значение или символика и това също може да бъде повлияно от неговото разнообразие и цвят. Някои цветя дори придобиват ново значение в зависимост от числото, което е подарено. Например, един нарцис е “не-не” и се казва, че носи лош късмет, докато куп от тях може да се даде за късмет!

Езикът на цветята най-често се свързва с Викторианската епоха. По време на управлението на кралица Виктория цветята са били използвани за изразяване на чувства, които строгият етикет на епохата не би позволил да бъдат открито изразени.

Цветята се изпращали под формата на малки букети, известни като tussie-mussies или nosegays. Те обикновено включвали ароматни билки и едно-единствено значимо цвете, увито в дантелена салфетка. Ухажорите подарявали букета на някой, който им хареса и наблюдавали дали ще го приемат.


Събрахме някои от най-популярните цветя и техните значения, за да ви помогнем да изберете перфектния букет за специален повод на любим човек или да предадете определено значение.
Значението за 60 любими цветя

Цвете Роза: символизира любов и страст
Подходящ подарък за любимата жена! 8 ми Март, Свети Валентин и всеки празник на който искате да кажете "Обичам те"Розата е едно от най-красивите и чувствени цветя, които съществуват в света. Неговата елегантност и извитата или начупена форма на венчелистчетата му го правят един от най-популярните подаръци за изразяване на чувства към друг човек.
Червената роза, например, символизира любов и страст; жълтата роза, приятелство и радост; бялата роза, мир и чистота; розово, благодарност и обич.


Цвете Черешов цвят: символизира ефимерна красота
Подходящ подарък за млади момичета! Идеално цвете за Цветница, Имен ден
Черешовият цвят е цвете, което расте краткотрайно с настъпването на пролетта. Красотата му е проста и деликатна, както и цветовете му, които варират от бяло до бледо розово.
Поради краткостта на цъфтежа си, той символизира преходността на живота, но също така и простотата и невинността. Той е високо ценен за декоративни цели поради своята символика.


Цвете Коледната звезда: символизира Коледа 
Идеално цвете за подарък по Коледните празници
Цветето Коледна звезда, което всъщност е растение, е известно с приликата си с цвете, тъй като листата му са карминено червено.
Използва се предимно за коледна украса, поради сходството на цветовете с тези, използвани по време на тези празници. Древната Мексика от своя страна е използвала това растение като символ на чистота за воини, убити в битка.


Цвете Колорадо Коломбина: символизира сила и елегантност.
Идеално цвете за всяка дама, която е с див и своенравен характер, подходящи поводи 8 ми Март, Рожден ден Имен ден.Цветето Колорадо е вид от Северна Америка. Отличава се с елегантни и нежни форми: рози, невинност; синьо, бяло, жълто, розово, лилаво. Техните чашелистчета обикновено са с различен цвят от венчелистчетата.
Широко се използва като декоративно растение, въпреки че е диво цвете. Родовото му име е Aquilegia caerulea. На латински Aquila означава „орел“ във връзка с неговите венчелистчета, които са оформени като нокът на орел. Caerulea, от друга страна, означава "тъмно син цвят". Символизира лудостта.


Цвете Амарилис: символизира тъга
Идеално цвете за подарък по Коледните празници
Тези живи червени цветя често се свързват с празниците и са прекрасни идеи за коледна украса и подаръци през сезона. Значението му на цвете обаче не е толкова весело, въпреки че има щастлив край. Подобно на много от значенията на цветята в нашия списък, името идва от гръцката митология. В мита за девойката Амарилис тя била увлечена от овчар на име Алтео и попитала Оракула как да спечели любовта му. Казаха й да застане пред къщата му и да прониже сърцето си със златна стрела всяка вечер в продължение на 30 нощи. През последната нощ кръвта й покълна красиво цвете, което го накара да се влюби в нея.


Цвете Астра: символизира веселие.
Идеално цвете за подарък за 8 Март, Имен ден и Цветница.Тези ярко оцветени цветове са кръстени на гръцката дума за звезда, поради техните цветя с форма на звезда. Те изглеждат толкова ярки и весели, че биха направили едни от най -хубавите цветя за Деня на майката в цветен пролетен букет за мама. Но въпреки очарователния си външен вид, тези цветя имат по-тъмна страна: в Древна Гърция ги изгаряли, за да прогонят змиите.


Цвете Азалия: символизира изобилие.
Красиво цвете, което обаче не е много подходящо за подарък.
Азалиите са наричани „кралските особи на градината“ заради начина, по който се открояват пред другите растения. Това може би е причината тези храсти от рода Rhododendron да са едни от най-засадените цъфтящи растения в Америка. Смята се, че азалиите с множеството им големи гроздове цветя символизират изобилието. Но внимавайте с тези красиви, но опасни растения : те са отровни за хора и домашни любимци.


Цвете "Дъх на бебето": символизира Веселие
Идеално цвета за допълнение на букет за Изписване на бебе, Сватба или КръщенеТези китки от малки бели цветя не са просто пълнители в букети – те носят партито! Те символизират веселие. Никой не е съвсем сигурен откъде идва името „дъх на бебе“, но някои хора казват, че миришат сладко, като дъх на бебе, или че са малки и деликатни – „бебето“ в света на цветята. И ако искате да запазите букет , дъхът на бебето е перфектен - той изсъхва добре, просто като стои нагоре във ваза.


Цвете Бегония: символизира дълбоки мисли
Идеален подарък за младо момиче или дама, която обича да поддържа градина. Подходящи поводи Рожден ден, Имен ден или ден, в който искате да кажете просто едно "Благодаря".Има повече от 2000 различни вида Бегонии, така че е гарантирано, че ще намерите поне една, която харесвате, но решението кое може да е причината, поради която съблазнителната бегония символизира „дълбоки мисли“ по отношение на техните значения на цветя. Това цвете получи името си от феминизираната версия на френския градинар Мишел Бегон, защото смяташе, че цъфтежът изглежда като красиво момиче. Бегониите са прекрасни сенчести цветя за вашата градина.Цвете "Кървящо сърце": символизира Любов и привързаност.
Идеален подарък за любимата жена, ако искате да я изненадате и да замените традиционните червени рози, това е следващото най-подходящо цвете. Подходящи поводи Свети Валентин, 8 ми Март, Годишнина от сватбата, Рожден ден.
Един поглед към тези очарователни червени и розови цветя, произхождащи от Азия, и ще разберете как точно са получили името си – те имат изненадващо емоционално привличане. Всяко цвете образува перфектна форма на сърце с малка сълза в долната част и те са зашеметяващо допълнение към всяка градина. Те символизират любов и привързаност и разбира се, биха били прекрасен подарък за специалната жена в живота ви.


Цвете Лютиче: символизира Младост
Подходящо цвете за млада дама или Вашата любима майка. Поводи Имен ден, Рожден ден, Цветница.Това златисто диво цвете получи името си поради приликата си с жълтия цвят на маслото и формата на чашата. Лютичето е повсеместно в Англия през пролетта и си проправи път в много класически картини. Асоциира се с младостта и жизнерадостта – кое дете не е късало лютиче и не го е държало под брадичката си?Цвете Кала: символизира чистота.
Подходящ за всякакви поводи Рожден ден, Имен ден, 8 ми Март, Цветница. Идеален за всякаква възраст, тези пръстри цветя ще зарадват всяка дама.
Тези елегантни тропически стъбла са получили името си от гръцката дума kallos, което означава красота. Твърди се, че е характерното цвете на богинята Хера и символизира чистотата. Днес те също са популярно цвете за булчински букети и правят лесни, но елегантни цветни аранжировки.


Цвете Карамфил: символизира привързаност и чистота
Подходящо цвете за всякакви поводи.Тези скромни цветя често получават лоша слава като пълнители на букети, но те са сред първите цветя, култивирани от хората поради тяхната издръжливост. Различните цветове на карамфила имат различни значения. Червеното символизира привързаността; розовото означава никога да не забравяме; жълтото е разочарование; а бялото, оригиналното цвете за деня на майката, е чистота.


Цвете Камелия: символизира Романтика и любов
Подходящо цвете за първа среща или Свети Валентин. Ако сте още в началото на Вашите отношения, букет от Камелии е идеален за Вашата дама.Тези прекрасни червени и розови цветове, произхождащи от Азия, обикновено се свързват с романтика и любов, символизиращи копнеж.Цвете Хризантема: символизира Несподелена любов.
Подходящ подарък за Рожден ден, Имен ден, Цветница и 8 ми Март. Хризантемата е идеална за всяка възраст, с това цвете ще накарате всяка дама се усмихне.Можете да заслужите заслугата на гърците, че са дали името и на този пищен цвят. Думата идва от chryos , което означава злато, и anthemon, което означава цвете. Сега те се предлагат в много цветове, но ранните записи ги описват като малки жълти цветя. В Япония те били толкова обичани, че станали официално цвете за герба и печата на императора. Япония все още празнува Националния ден на Хризантемите, известен още като Фестивал на щастието. Цветовете с различни цветове имат различно значение, но оригиналното жълто символизира несподелена любов. Хризантемите също служат като растения за контрол на вредителите, от които се нуждаете във Вашия двор, за да предпазите комарите и другите насекоми.Цвете Колумбина: символизира Свобода.
Много подходящо цвете за млада дама с весел и свободен дух. Поводи Рожден ден, Имен ден и Цветница.Това очарователно цвете е кръстено на латинската дума columbula , което означава малък гълъб, или на гръцката дума aquilegia, което означава орел. Така или иначе, деликатните цветове наистина имат определено качество на птица. 


Цвете Минзухар: символизира Бодрост и наслада
Идеално цвете за Именни дни през пролетта и Цветница. Подходящ за дами с лек и весел характер.Днес Минзухарът означава, че пролетта е тук! Това цвете обикновено се свързва с ярко лилав сорт, цъфтящ в началото на пролетта - те може да започнат да се появяват точно когато настъпи пролетното равноденствие през март - обаче цветето всъщност е кръстено на своя ярко жълт тип, цъфтящ през есента. Гръцката дума крокатус означава ярко, шафраново жълто. Независимо от цвета си, щастливото малко растение символизира бодрост и наслада.Цвете Циклама: символизира Искреността и трайната любов.
Идеално цвете, с което да покажете любовта си към жената, която отдавна харесвате. Подходящи за Имен ден, Цветница и всеки ден в които искате да кажете "Обичам те".Тези красиви цветя, които стоят изправени и имат обърнати нагоре венчелистчета, имат доста небляскава история: те често се наричат ​​хлябове или свински хляб, тъй като прасетата обичат да ги ядат. Цветето изглежда много нежно, но поради способността на това грудково растение да расте дори в сурови условия, цикламата символизира искреността и трайната любов. Те са по-издръжливи, отколкото изглеждат, точно като най-истинската любов.Цвете нарцис: символизира Погледни ме!
Идеално за Имен ден, Цветница или просто да зарадвате някоя дама с идването на пролетта.
Ботаническото име на това сладко пролетно цвете е Нарцис по две причини. Първо, защото произлиза от гръцката дума за наркотици или изтръпване: когато се яде, токсинът на растението има сковаващ ефект върху тялото. На второ място, ефектните жълти цветове също се позовават на историята за гръцкия бог Нарцис, който умира, гледайки собственото си красиво отражение.Цвете Далия: символизира Сила и креативност.
Идеално за подарък за Имен ден на всички с името Далия те празнуват на Цветница, много подходящо цвете за Рожден ден и 8 ми Март.

Живите цветове и гъсто опакованите симетрични листенца на това елегантно цвете го направиха любимо, когато испанските заселници го видяха за първи път в Южна Америка. Първоначално древните ацтеки са използвали грудките му за храна, а днес това е националното цвете на Мексико. Но европейците кръстиха цветето на шведския ботаник Андерс Дал. За значението на цветето си символизира сила и креативност.Цвете Делфиниум: символизира смелост.
Това цвете е много нежно и красиво, затова е много подходящо за дама, която е финна и грациозна. Delphis , коренът на името на това царствено цвете, означава делфин на гръцки, вероятно поради приликата на затворените пъпки с водното животно. Делфиниумите символизират смелостта, тъй като високите стъбла на пъпките се извисяват над другите цветя в градината. Цвете Фрезия: символизира доверие.
Подходящо за Имен ден, Рожден ден, ЦветницаБотаникът Кристиан П. Еклон беше толкова привързан към своя приятел Фридрих Фриз, че нарече това ароматно южноафриканско цвете на негово име, за да отбележи дълбокото им приятелство. Тогава има смисъл, че Фрезията символизира доверието. Произхождащо от Южна Африка, прекрасният аромат на цветето го прави предпочитано в козметичните продукти и ароматизираните предмети за дома.
Цвете Гардения: символизира тайна любов.
Подходящ за грациозна и изискана дама.Гардениите са големи, ароматни цветя с дебели бели венчелистчета. Това красиво ароматно тропическо цвете получава името си от шотландски натуралист, подходящо наречен Александър Гардън. Въпреки че Шотландия определено не е тропическа, Гардън живее години наред в Чарлстън, Южна Каролина, където бялото цвете сега е популярно. Може би поради крехката си, капризна природа, Гардениите символизират тайната любов. При китайците Гардения символизира женската грация. Прекрасният аромат на гардения дори си проправи път в любимия парфюм на принцеса Даяна .
Цвете Здравец: символизира глупост и забавление.
Подходящо за всяка жена и всеки повод.
Градинарите обичат това растение заради лесното му отглеждане, ярката му палитра от цветове и гъвкавостта му - ще ги намерите навсякъде - от кутии за цветя до висящи саксии. Тяхната популярност може да е една от причините, поради която на езика на цветята те означават глупост и забавление.
Цвете Гладиолус: символизира победа, сила, приятелство.
Това цвете се води мъжко, ако сте решили да поднесете цвете на мъж, Гладиолус е много подходящо.Римските гладиатори понякога носели корони или огърлици от Гладиоли, за да ги защитават по време на битка. И боецът, и цветето получават името си от латинската дума gladius, което означава меч. Символизирайки победа и сила, цветята идват в дълги, заострени дръжки, които напомнят на меч.
Цвете Хибискус: символизира деликатна красота.
Известно още като "Китайска роза" това цвете е много подходящо за жена, която няма опит в грижата за цветя, защото е много непретенциозно и не изисква много грижи. Идеален подарък за Цветница, Имен ден, Рожден ден и 8 ми Март.Във викториански времена, ако подарите на някого цвете от Хибискус, Вие сте му казали, че е деликатна красота. Самото растение обаче може да бъде доста издръжливо и силно, да расте в много различни климатични условия. Това, в съчетание с големите му ефектни цветове, го прави предпочитано цвете в много градини по света. Това е и държавното цвете на Хаваите .

Цвете Зюмбюл: символизира искреност и постоянство
Това толкова красиво и ароматно цвете е подходящо за всеки, задължително всяка пролет, по не веднъж трябва да внесем вкъщи Зюмбюл, които да внесе пролетта в нашият дом. Идеален за Имен ден, Цветница и Рожден ден.

Снимка на Bruno /Germany от Pixabay
Снимка на Bruno /Germany от Pixabay

Известно като „парфюм на природата“, това великолепно ароматно пролетно цвете идва в дъга от красиви цветове. Те символизират искреност и постоянство и поради тази причина дори бяха включени в кралския сватбен букет на Кейт Мидълтън, когато тя се омъжи за принц Уилям. Обърнете внимание, че тези растения са отровни за домашните любимци!Цвете Хортензия: символизира извинение
Искате да се извините, това е най-подходящото цвете. Много лесно се отглежда, цъфти от юли до октовмри, идеално за Рожеден ден и Имен ден през тези месеци.


Снимка на Couleur от Pixabay

Преди много време японски император подарява това растение на семейството на любимата си като извинение за пренебрегването й и за потвърждаване на любовта и предаността си. (Той беше малко работохолик, според легендата.) Името Хортензия идва от гръцката дума hydor , което означава вода, и angeion , което означава съд. Това е така, защото семенните шушулки приличат на малки кани с вода. Днес храстът е ценен заради големите си кръгли цветове и градинарите всъщност могат да променят цвета на Хортензиите, като регулират нивото на Ph (киселина) на почвата.Цвете Ирис: символизира вдъхновение.
Познато още като перуника, пролетно цвете, което ще е много подходящо за Рожден ден, Имен ден и Цветница. Жените са вдъхновението на всеки мъж, затова няма да сгрешите, ако поднесете това прекрасно цвете на Вашата любима, да разкраси още повече цветната градина. 


Снимка на Hans Benn от Pixabay

Ирис е гръцката дума за дъга и също е името на богинята пратеник, която яздеше дъги. Това възхитително изображение може да е една от причините високото, елегантно цвете да символизира вдъхновението. Често лилаво оцветените цветове имат изправени венчелистчета, наречени стандарти и тези, които изглеждат увиснали, наречени падащи, създавайки деликатно и красиво цвете.Цвете Жасмин: символизира грация и елегантност
Идеално за подарък за Цветница, така ще зарадвате нежната дама Жасмин с това прекрсно цвете, носещо името и.  


Снимка на Ralph от Pixabay

Името на това цвете с опияняващ аромат идва от персийски и означава „дар от Бога“. Също така се свързва с грация и елегантност. Това може да е причината, заедно с Роза и Лили, Жасминът да остане едно от най-популярните имена на цветя за момичета - и също така е дал името си на принцеса Жасмин от " Аладин " на Дисни . Това е популярен аромат в парфюмите.
Цвете Лавандула: символизира успокоение
Не е много подходящо за подарък, освен ако не е ароматна свещ на лавандула или луксозен парфюм.


Снимка на Manfred Richter от Pixabay

Лавандулата всъщност е цъфтящ храст и получава името си от старофренската дума lavandre , което означава измиване, или от латинската дума livere, което означава синкаво. Днес се използва за много хомеопатични лекарства, но първото му документирано използване е в Рим през 77 г. сл. н. е., когато хората го използват като репелент срещу насекоми. Неговият спа аромат го прави едно от най-добре миришещите цветя и успокояващо допълнение към всяка градина.
Цвете Люляк: символизира първата любов
Имате нова връзка и искате да зарадвате любимата си с началото на лятото, това е прекрасно цвете за този повод. Люляка цъфти до края на Август, затова ако трябва да празнувате Имен ден или Рожден ден, на близка за Вас жена е много подходящо да я зарадвате с това ароматно цвете.


Снимка на -Rita und mit ❤ от Pixabay

Жена, която се превръща в цвете, за да избяга от бог, който я преследва, е често срещана тема в гръцката митология. В тази версия нимфата Сиринкс се превърнала в люляков храст, за да избяга от пакостливия бог Пан. След това той отряза клони от нея, за да направи първата си лула от кухите тръби на храста. Гръцката дума syrinx означава тръба, на която е кръстен научният псевдоним на люляка Syringa. Подходящо, красивите лилави цветя символизират първата любов.Цвете Лилия: символизира женската красота и чистота
Това цвете е толкова нежно и красиво, като всички дами, който носят името Лили и Лилия, те празнуват Имен ден на Цветница, затова е много подходящо да ги зарадвате с един страхотен букет от тези завладяващи цветя. Букет от Лилии е много подходящ за всички поводи Рожден ден, 8 ми Март или Годишнина. Снимка на Ralph от Pixabay

Има много растения, които наричаме лилии, но сравнително малко всъщност отговарят на определението: Истинската Лилия израства от едно стъбло от луковица. Има много различни видове Лилии, всеки със собствено значение, но те обикновено символизират женската красота и чистота, което може би е причината Лили да е толкова популярно като име за момичета. В християнската символика Дева Мария често се изобразява с бели Лилии. Феновете на Хари Потър може би си спомнят, че Лили е името на майката на Хари, която даде живота си за него.
Цвете Лотос: символизира грация и красота
Това цвете също символизира богатството, затова  това красиво растение, е много подходящо за бизнес дами. Различно нестандартно и носещо в себе си много неща. Идеално за Имен ден и Рожден ден.


Снимка на Pexels от Pixabay

Лотосовото цвете е елегантно водно растение с уникална грация и красота. Расте в мътна вода, търсейки светлина и възвишение. Така на Изток тя се свързва с духовната чистота, която излиза от плътското, тоест от земното, за да се издигне.
Цветето на Лотос е известно като символ на дзен просветлението, както в позата на лотос в йога, а спокойният цвят играе важна роля в индуизма и будизма. Но водното растение не трябва да се бърка с лотосовото дърво, което е в основата на гръцкия мит за лотосоядците, група хора на остров, които стават сънливи и апатични, забравят завинаги домовете и близките си, когато ядат растението. Да се ​​чувстваш спокоен е добре, но да се чувстваш толкова спокоен - може би не! За да видите прекрасни лотосови цветя, посетете японската градина в Ботаническата градина на Мисури в Сейнт Луис, една от най- красивите градини в Америка.Цвете Магнолия: символизира Достойнство и благородство
Това красиво източно цвете с ароматни едри цветове, може да завладея всяка жена, която има градина.


Снимка на Couleur от Pixabay

Това емблематично южно цвете е кръстено на феминизираната версия на фамилното име на френския ботаник от 17-ти век Пиер Маньол. Днес той символизира достойнство и благородство и е популярен в книгите, филмите и изкуството.
Цвете Невен: символизира скръб
Много подходящо цвете, ако трябва за известно време да се разделите с близък за Вас човек. Това е едно от най-отглежданите градински цветя в България. Използва се много в медицината и козметичната индустрия. Неговите свойства са безкрайни.


Снимка на Bishnu Sarangi от Pixabay

Името му идва от латинското " solsequia ", "което следва слънцето". Това име идва от факта, че цветето на Невена следва пътя на слънцето от 9 до 15 часа. Ботаническото му име, Невен, идва от факта, че растението му цъфти почти през цялата година. Ето защо на френски се нарича още Цвете на всеки ден. В допълнение, неговият оранжево-жълт цвят му е спечелил друго име: False Safran.
Невенът символизира скръбта, със сигурност защото цветята плачат всеки ден със заминаването на слънцето, като затварят венчелистчетата си върху нараненото си сърце.
В Мексико това цвете има много важна символика, казва се, че в деня на смъртта на човек то е отговорно за насочването на мъртвите до жилището, което неговите близки, мъртви, са издигнали за него.Цвете Настурция: символизира победа
Страхотно допълнение към градината на всяка дама. Подходящо за подарък за Рожден ден и Имен ден


Снимка на Otto Wenninger от Pixabay

Името nasturtium може да звучи красиво - и цветовете със сигурност са прекрасни - но думата идва от латинското nasus tortus , което означава оправящ носа. Цветовете и стъблата са ядливи цветя , които можете да отгледате във Вашата градина, но ароматът им е много силен. Настурциите символизират патриотизъм и победа.Цвете Орхидея: символизира чистота, силно привличане
С това цвете няма да сгрешите, когато и да го поднесете, да не забравяме, че това е едно от най-красите цветя в света. Подходящо за подарък за Рожден ден, Имен ден, Годишнина, страхотен за сватбен букет.Орхидеята, с екзотичната чувственост на формите си, предизвиква идеята за женската плодовитост. Това е едно от най-красивите цветя в света. В семейството му има няколко вида, с различни форми и цветове.
В зависимост от всеки от цветовете му се приписва различно значение. Например бялата орхидея изразява чистота; червено, силно желание; виолетово, изразява мъдрост и благоразумие; синьо, изразява мир и хармония; розата изразява любов и обич; жълто, еротика.Цвете Теменуга: символизира Мисля си за теб
Пъстри, красиви и лесни за гледане, това може да е първото цвете за Вашата градина, ако искате да имате красива и цветна градина, няма как Теменугата да не присъства. Подходящи за всеки повод Рожден ден, Имен ден, Цветница или отивайки на гости.


Снимка на 8926 от Pixabay

Твърди се, че Теменугите, които имат кадифени, живи венчелистчета с тъмно петно ​​към центъра, вдъхват внимание. Всъщност името произлиза от френската дума penser, което означава да мисля. Може би фактът, че оцветяването им ги кара да изглеждат така, сякаш имат лица, също ги кара да изглеждат замислени. Теменугите са лесни растения, които можете да отглеждате в контейнерна градина .
Цвете Божур: символизира изцеление и грижа
Ваш близък е болен или вече се е възстановил, и искате да му покажете внимание и загриженост, това е най-подходящото цвете за този повод. Във всяка градина Божура има запазено място, защото освен че е толкова красив и ароматен, също символизира и богатството. Затова е идеален подарък за Рожден ден, Имен ден и разбира се Цветница.


Снимка на Nile от Pixabay

Смята се, че това розово и червено цвете е кръстено на Пеон, гръцкият лекар на боговете. Пеон, ученик на Асклепий, гръцкия бог на лечението и медицината, вдъхновява ревност у своя учител. За да го предпази от убийство, Зевс трансформира Пейон в красивото цвете – такова, което е почитано заради лечебните си свойства. Уместно големите пухкави цветове символизират изцеление и грижа. Ако искате да изсушите цветя, изберете божури, които имат здраво стъбло.Цвете Мак: символизира любов и страст или Мъка по любим човек.
Това цвете е нежно и крехко като любовта, не се ли грижиш за нея и всеки ден нежно да и обръщащ внимание, тя просто умира. Легендата гласи, че Мака се е появил от сълзите на Венера, затова е много подходящо цвете за раздяла или да покажете на любимата жена, че имате нужда от нейното внимание и нежност. Не е подходящо за подарък за специален повод, освен ако не са любимото цвете на получателката.


Снимка на ViJakob от Pixabay

Маковете са най-известни с това, че са източник на опиум и други наркотици - както в онази известна сцена с магьосника от Оз - но техният произход е малко по-малко вълнуващ. Името произлиза от староанглийски, което означава червено цвете. Маковете се свързват със съня и смъртта и цветето често се дава за утеха за загубата на любим човек. Цвете кралица Ан: символизира деликатна женственост.
Ако искате да покажете на някоя жена, колко държите на нея, че тя за Вас е страхотен приятел, кралица Ан е подходящо за повода. Това диво растящо растение и същевременно, толкова копринено нежно е страхотно за идея да повдигнете на някой настроението и да го заведете на пикник.


Снимка на PublicDomainPictures от Pixabay

Другото име за тези дантелени гроздове от малки цветя е „див морков“, защото растението всъщност е от семейството на морковите. Популярното име, използвано днес, идва от историята за кралица Ан, която ръчно изработва толкова красива дантела, че е увековечена като цветя. Никой обаче не е сигурен за коя кралица Ан се отнася легендата, тъй като очевидно всички кралици Ан са били известни с това, че правят дантела. Цветното значение на тези малки пъпки е подходящо „деликатна женственост“.Цвете Рододендрон: символизира опасност или предпазливост
Страхотно допълнение към градината, но за него се изискват малко по-специални грижи, затова ако сте решили с това растение да зарадвате някой, трябва да знаете дали е добър градинар.


Снимка на Ralph от Pixabay

Това име буквално означава розово дърво, базирано на древногръцките думи rhódon (роза) и déndron (дърво). След като видите Рододендрон, това име има пълен смисъл. Те могат да растат в големи, плътни живи плетове, образувайки вид ограда или бариера, поради което може би се смята, че символизират опасност или предпазливост.Цвете лилия Stargazer: символизира младост и смелост
Много подходящо цвете за Рожден ден или Имен ден. на млада дама.


Снимка на Elstef от Pixabay

Повечето цветове на лилии се накланят или увисват надолу, но през 1974 г. Лесли Уудриф, селекционер на лилии в Калифорния, създава кръстосана лилия, която има традиционния вид на цветето, но е обърната нагоре. Тя нарече тази нова лилия Stargazer, защото гледа към небето. Тези големи, ярки пурпурни цветове символизират младостта и смелостта.Цвете Слънчоглед: символизира късмет и богатство
Подходящ за всеки, на който искате да повдигнете настроението с повод или без.


Снимка на Ulrike Leone от Pixabay

Тези големи жълти цветя получават името си от това как се преместват през деня, за да се изправят срещу слънцето. Тук има и гръцки мит: нимфата Клитие била влюбена в Хелиос, бога на слънцето. Той обаче не й отвърна на любовта, а избра друга. Докато седеше и го гледаше как пресича небето, винаги обръщайки лицето си, за да следва слънцето, тя се превърна в слънчоглед. Подходящо, цветето символизира обожание, щастие, жизненост и духовна вяра. Освен това се счита за знак за късмет и богатство.
Цвете сладък грах: символизира срамежливост
Ако искте да накарате някоя дама да избяга с Вас за малко, на един прекрасен пикник или бърз обяд, Сладък Грах е много подходящо цвете за повода.


Снимка на Alicja от Pixabay

Ярък, ароматен, издръжлив и красив, сладък грах отдавна е любимо цвете за сватби. Във Франция булките ги носели около врата си за късмет и символизиращи силата и истината. Ако се чудите за репутацията им на вкусен аромат, ботаниците казват, че съвременните сортове миришат значително по-малко от цветята от преди сто години. Може би затова те символизират срамежливостта, което тези сладки цветя казват за вашите личностни черти, ако са ви любими.
Цветя Чаена Роза: символизира промяната и еволюцията


Снимка на László от Pixabay

Този по-малък, деликатен сорт роза е култивиран за първи път в Китай. Когато беше внесен в Европа, хората си помислиха, че мирише на китайски черен чай, поради което го нарекоха „чаена роза“. Въпреки че отглеждането на рози може да бъде трудно, тези издръжливи растения често се кръстосват с обикновени рози, образувайки красиви хибридни сортове. По подходящ начин те символизират промяната и еволюцията.

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon