Вино и шоколад: стари врагове, нови съюзници

Вино и шоколад: стари врагове, нови съюзници!

Повечето трайни връзки обикновено започват бурно или поне донякъде драматично. С течение на времето дългата връзка между любовта и омразата на тази конкретна двойка е преодоляла кулинарните бариери и се е доказала като перфектен съюз за приключенски вкусове. 
Намерете най-добрата комбинация на вино и шоколад, споделяйки този момент с любимия човек..


1. Копринените, кадифени и меки вина са най-добрият приятел на шоколада.
 
И виното, и шоколадът могат да имат интензивен, сух вкус. Когато комбинирате тъмен, горчив шоколад с мощно червено вино с високо съдържание на танини, двете могат да бъдат поразителни на небцето. За да намерите правилния баланс, най-добре е да изберете вина, които са малко по-меки и по-сочни от шоколада, с който го съчетавате.

2. Намерете идеалното сладко място.
 
Въпреки че може да звучи против интуитивно, вино, което е „по-сладко“ от самия шоколад, всъщност работи доста добре. И когато казваме „сладко“, ние нямаме предвид само десертни вина. В света на виното терминът „сладък“ понякога се използва за обозначаване на зрели, плодови вкусове във виното. Тези характеристики осигуряват добър баланс на горчивите вкусове на какаото.

3. Съпоставете сходни интензитети.
 
Когато се съмнявате, в комбинацията за шоколад и вино, които имат подобен стил и тегло. Шоколадите с по-малко интензивен вкус се съчетават добре с вина с по-леко тяло, докато шоколадите с по-интензивен вкус могат да се противопоставят на вина с по-плътно тяло.

4. Вкусете от светло към тъмно.
 
Точно както бихте направили с всяка друга дегустация, най-добре е да започнете с леки шоколадови бонбони и вина. Започнете с бели шоколади и леки вина и запазете най-богатите тъмни шоколади и вина за последно.

5. Помислете за всякакви други съставки.
 
Ако вашият шоколад съдържа други съставки като ядки, плодове или карамел, помислете как тези вкусове ще играят с виното. Например, шоколад, осеян със сушени боровинки, може да се съчетае добре с плодово червено с ягодоплодни нюанси.

Ето няколко от любимите ни комбинации на вино и шоколад!

 
БЯЛ ШОКОЛАД
се съчетава добре с Ризлинг, Шампанизирани и леки Розета

Белият шоколад, който се прави с какаово масло, захар и мляко, има сладък, маслен вкус с нотки на мед и сметана. Сладките бели вина и леки розета помагат да се изчисти небцето от богатите вкусове на белия шоколад, както и пенливи като Moet Chandon Nectar Imperial Rose.
Предложения които може да закупите от onegift.bg
 • Вино Tsarev brod Ризлинг Амбър Харвест 0.75 л
 • Шампанско Moet & Chandon нектар розе 0.750 л
 • Пенливо вино Bottega розе голд 0.750 л
 • Пенливо вино J.P Chenet розе Франция 0.750 л
 • Вино Gerard Bertrand Cote des Roses Розе 0,750 л
МЛЕЧНИЯ ШОКОЛАД
се съчетава добре с Пино Ноар, Мерло, Гевюрцтраминер
 
Млечният шоколад обикновено е по-сладък и кремообразен с вкус на кафява захар, ванилия и сметана. Изисква вино с леко до средно тяло, с характер на зрели плодове.
Предложения които може да закупите от onegift.bg
 • Вино Labruyere Prieur Пино Ноар 2016 г. Франция 0,75 л
 • Вино Domaine de Valmoissine Пино Ноар 2018 г. Франция 0,75 л
 • Вино Greus Тохун Мерло 0.75 л
 • Вино Private Bin Hawkes Мерло и Малбек Вила Мария Нова Зеландия 0,75 л
ТЪМНИЯТ ШОКОЛАД
се съчетава добре със Зинфандел, Каберне Совиньон, Мерло
 
Горчивите до полусладки шоколади, които съдържат 50 до 100% какао, имат интензивен, горчив вкус и земен до плодов нюанс. Съчетайте интензивността, без да добавяте повече сухота, като съчетаете тези шоколади с плътни, но плодови вина.
Предложения които може да закупите от onegift.bg
 • Вино JP Chenet Мерло Франция 0,75 л
 • Вино Тохун Каберне совиньон и мерло 0,75 л
 • Вино A Rue Romance Мерло Домейн Бойар 0,750 лШОКОЛАД ОТ ЛЕШНИК
се съчетава добре със сладко червено пенливо вино.
 
Една от най-добрите комбинации е Brachetto d'Acqui.
В този случай това, което расте заедно, върви заедно! Ореховите вкусове на лешници (основен продукт на Piemonte) се допълват от Brachetto d'Acqui, ароматно, леко сладко червено вино от Piemonte.

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon