9 Коледни съвета за планиране и бюджетиране

Не е необичайно да харчим излишно по Коледа. Но с изготвен добър план и бюджет можете да избегнете харченето на твърде много пари, следвайки тези лесни съвети.


1. Направете си предколедно почистване
 
Все още има време да съберете малко допълнителни пари, за да увеличите празничните си финанси. Прекарайте няколко часа, разчиствайки всичко, от което вече не се нуждаете из къщата, като дрехи, книги, бижута, мебели, музика или спортно оборудване. Можете да продадете тези артикули онлайн. Разчистването на неща, които не ползвате е най-доброто за края на година. Така ще освободите място, ще изкарате пари и ще се заредите духовно.
Казват, че боклукът на един човек е съкровище за друг, така че освен да изкарате някой допълнителен лев, може просто да направите Коледа на някой друг по-специална.

2. Направете списък и го проверете два пъти
 • Направете списъци с нещата, които трябва да купите, и храната, която трябва да приготвите за празничния сезон. Наличието на списъци ще Ви помогне да планирате разходите си.
 • Подаръци - Направете списък за кого трябва да купите Коледен подарък. Не забравяйте учители, колеги, съседи.
 • Консумативи за развлечение - Избройте храната и напитките, от които ще се нуждаете, и колко можете да похарчите. Купувайте предварително, когато е възможно, за да се възползвате от промоции, особено ако продуктите могат да бъдат замразени или имат дълъг срок на годност.
 • Планове за пътуване - Независимо дали пътувате със самолет или шофирате, има начини да спестите разходи за ваканционно пътуване. Избройте всичките си разходи като полети, настаняване, пътна застраховка, летищни трансфери и бензин. Пазарувайте оферти възможно най-рано, така ще може да се възползвате от промоция, дали на самолетни билети или топ оферта в хотел, не чакайте последния момент, защото малко преди Коледа цените са най-високи.
3. Персонализирайте своите картички и опаковка
 • Повечето хора изхвърлят Коледните си картички, след като празниците свършат, което е точно като хвърляне на пари в кошчето.
 • Тази година, вместо да харчите трудно спечелените си пари за картички, закупени от магазина, които ще свършат само в кошчето, защо не изпратите на семейството и приятелите си Коледни поздрави, които те ще искат да запазят?
 • Използвайте любима снимка, за да създадете персонализирана фотокартичка
 • Ако имате деца, дайте им хартия и ги накарайте да нарисуват картички, така те ще се почувстват част от Коледната организация, а всеки получил Коледна картичка направена от Вашето дете ще се зарадва и ще оцени жеста.
 • Запишете видео съобщение на Вашия смартфон или iPad и го изпратете по имейл до Вашето семейство и приятели
 • Напишете писмо до близките си, вместо да изпратите картичка. Това е чудесен начин да им кажете колко много означават за Вас или да им благодарите за нещо специално, което може да са направили за Вас тази година.
 • Преосмислете опаковката си, като купите кафява хартия и канап или просто използвайте обикновена цветна хартия, за да опаковате подаръците си. Тогава ще избегнете скъпото Коледно опаковане и ще можете да използвате излишъка през годината, за да опаковате други подаръци.
4. Бъдете скрудж онлайн
 • Ако пазарувате онлайн за Коледа, потърсете начини да спестите всеки лев, който можете. Преди да започнете, потърсете в мрежата кодове за отстъпка, които можете да използвате. Вече всички правят промоции, промо кодове и всякакъв друг вид отстъпки за да превлекът повече клиенти. Възползвайте се!
 • Ако знаете какви артикули търсите, търсете от тях онлайн, вместо просто да отидете на уебсайта на един търговец. Може да го намерите много по-евтино някъде другаде.
 • Потърсете в сайтове за онлайн търгове, където можете да наддавате за артикули, включително консумативи, от които се нуждаете за Коледа. Уверете се, че сте включили всички разходи за доставка, когато сравнявате цените. Цената на някои артикули може да се вдигне, след като добавите доставка, което означава, че може би е по-добре просто да отидете в магазин. Или потърсете този продукт в друг сайт.
5. Бъдете социални с Коледното пазаруване
 • Ако следвате любимите си марки и търговци на дребно в социалните медии, може да успеете да получите изключителни отстъпки чрез тези социални канали. Техните бюлетини също могат да ви предупреждават за продажби и сделки.
 • Има и приложения за отстъпки или карти за лоялсност, които можете да използвате, за да намерите изгодни предложения.
6. Овладейте изкуството да пестите за Коледни подаръци
 • По това време на годината има голям натиск да харчите големи суми за подаръци, но скъпите подаръци не са непременно правилният начин. Ето няколко начина, по които можете да покажете, че ви е грижа, като същевременно държите лимит на разходите си:
 • Договорете се за лимит на разходите - Предложете на любимите си хора да зададете лимит за това колко ще харчите за подаръци един за друг, за да държите бюджетите си под контрол.
 • Коледни подаръци само за децата - Говорете с другите възрастни в разширеното Ви семейство относно закупуването на подаръци само за децата тази година, а не за възрастните.
 • Направи си сам ваучери - Често помним нещата, които хората правят за нас, а не подаръците, които ни подаряват. Помислете дали да дадете ваучери с възможност за осребряване на задачи като гледане на деца, масажи, пикници, домашно приготвени вечери или дори домакинска работа.
 • Разумни разпродажби – Възползвайте се от разпродажбите през цялата година, за да спечелите изгодни предложения и да ги приберете за Коледа. Но дори и през декември има изгодни сделки. Можете също така да проверите всички търговски обекти близо до Вас или да се абонирате за техните бюлетини, така че да сте в течение, когато имат разпродажба.
 • Сравнете офертите - Някои магазини отговарят или надминават сделките на конкурентите, така че сравнете техните оферти и вземете всички подробности със себе си, когато отидете в магазина. Не се страхувайте да поискате отстъпка - може просто да получите Коледно чудо!

7. Пазарувайте като дядо Коледа
 • Дядо Коледа винаги е добре подготвен и пазарува навреме, така че защо не го направите и Вие? Ако ще пазарувате от магазина, помислете за тези практически правила, за да намалите стреса от Коледното пазаруване и да ограничите изкушението от преразход.
 • Задайте ограничение във времето за пазаруването си – влезте, свършете го и излезте, за да не се изкушавате да похарчите повече, отколкото искате.
 • Пазарувайте в часове когато не е пик - Възползвайте се от удълженото работно време и отидете, когато е по-малко натоварено, за да можете да избирате внимателно, без да се налага да бързате.
 • Първо купувайте по-евтините неща – Ако първо купувате по-големи и по-скъпи артикули, можете да загубите представа какво е добра цена, така че определете бюджета си, първо купувайте малките подаръци и след това се заемете с големите, за да се придържате към бюджета си.
 • Предплащане – ако купувате онлайн, проверете дали има опция за вземане от магазина. Ще спестите от обикаляне, ще пропуснете всякакви опашки и ще има по-малко изкушение да купувате повече.
 • Ограничете местата си за пазаруване - Отидете само в магазини, които трябва да посетите, за да не се разсейвате и да купувате импулсивно.
8. Облекчете товара си на Коледа
 • Споделете кетъринга – Дори ако сте домакин на Коледния обяд или вечеря, няма нужда да поемате цялата работа сами. Помолете другите да донесат хапки, напитки, салати или десерти.
 • Купувайте само това, от което се нуждаете - Може лесно да надцените колко храна ще Ви е необходима на Коледа, само за да изхвърлите малко или да ядете остатъци с дни.
 • Не пазарувайте от един супермаркет – Направете списък с хранителните стоки, от които се нуждаете за Коледа, след което се възползвайте от конкуренцията между супермаркетите, като разгледате рекламираните промоции и се запасите. Не купувайте всичко в един и същи магазин, ако можете да го намерите по-евтино другаде. Може дори да получите по-добри предложения в местния месар или магазин за плодове.
 • Използвайте карти за лоялност - Ако принадлежите към схема за лоялност в супермаркет, която натрупва кредит, след като сте похарчили определена сума, проверете дали можете да използвате кредита, за да получите отстъпка за Вашия Коледен пазар.
9. Планирайте следващата Коледа

След като тази Коледа е готова и отмине, трябва да започнете да планирате напред за следващата година. Ето няколко идеи, за да сте сигурни, че сте готови за следващата Коледа:

 • Започнете да спестявате сега - отворете спестовна сметка или отделяйте някъде по 20 лева на седмица, така ще можете да заделите близо 1000 лв за година.
 • Пазарувайте разпродажби - Пазарувайте подаръци през цялата година, особено по време на разпродажби. Това ще разпредели разходите Ви и ще ги направи по-управляеми.
 • Отлагане – Планирайте предварително по-големи подаръци и ги отложете няколко месеца напред, за да можете да ги изплатите с течение на времето.

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon