Има четири основни разновидности на растението какао: Форастеро(Forastero), Криоло(Criolo), Тринитарио(Trinitario) и Национал(Nacional)
Форастеро какао
Този сорт е най-ниско качественото какао, но е доминат в производството на шоколад. Високодобивните растения от форастеро го правят лесен избор за производителите. Този сорт какао се отглежда предимно с Западна Африка и е известно като насипно какао. Това е най-обикновеното и просто какао.
Криоло какао
Това е много крехко и чувствително към болести какао, поради тази причина е с много ниска добивност, под 5% от общото производство на култури в света. Това е много рядко и определено уникално какао. Страшно търсено е от производителите на крафт шоколад. Има няколко разновидности на този сорт. Какаото Criollo често е плодово, много ароматно и много малко горчивина
Тринитарио какао
Зърната Trinitario, не са толкова редки като Криоло, но са под 10% от общото производство на какао. Този рядък вид какао се отглежда в Южна Америка
Национално какао
Най-малко познатото какао, този сорт е преоткрит много скоро в Перу през 2011 г. Смята се за най-рядкото какао в света. Шоколадите направени с този диамант в какаото са богати на вкус, много кремообразни и с много малко горчивина.