Подарък за Йордановден

Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Днес празникът е наричан още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

Над 130 000 души празнуват на Йордановден, ако търсите подарък за имен ден, ето няколко идеи за подаръци, които могат да бъдат подходящи за Йордановден:
  • 1. Подаръчна кошница за Йордановден с шоколад и вино може да бъде страхотен начин да изразите своите чувства и да създадете уютен и приятен подарък.


  • 2. Подаръчна кутия с уиски за Йордановден, може да бъде страхотна изненада за Вашите близки.


  • 3. Книга: Изберете книга, свързана с живота и поученията на свети Йоан Кръстител


  • 4. Козметика с етерични масла: Добавете допълнително удоволствие с ароматни масла или продукти за грижа за тялото, които съдържат етерични масла.


  • 5. Специален обяд или вечеря: Подарете ваучер за ресторант или организирайте специален обяд или вечеря в чест на този ден.


  • 6. Иконата на свети Йоан Кръстител: Подарете икона, която изобразява свети Йоан Кръстител. Това може да бъде прекрасен духовен подарък.


  • 7. Кутия с ароматни свещи: Свещите могат да добавят уют и спокойствие в дома. Изберете аромати, които са успокояващи и благоприятстват духовното настроение.
И не забравяйте специална картичка, в която да напишете лично послание, вдъхновено от темата на Йордановден, и го прикрепете към вашия подарък.
Най-важното е вашият подарък да бъде поднесен с любов и отдаденост, отразявайки духа на този свети празник.

Традицията на Йордановден:

В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята се още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици - защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon