Подарък за имен ден. Идеи за подарък на именниците кръстени на Св. Георги Победоносец - Гергьовден

Гергьовден е традиционен български празник, който се празнува на 6 май. Свети Георги е един от най-почитаните светци у нас. Покровител е на овчарите, нивите, стадата и растителността. Сега Гергьовден се смята за ден на победата и триумфа, ден на мъжката сила и духовна сила, ден на здравето, плодородието и благополучието. Отбелязването на Гергьовден е свързано с много и разнообразни обреди и обичаи.
Някои от най-популярните традиции на Гергьовден са:
 • На Гергьовден задължително се принася жертва – курбан в чест на светеца, която в наши дни се нарича „гергьовско агне“. Според традицията гергьовският курбан се прави от първото родено от началото на годината мъжко агне. В повечето случаи се предпочита цветът на козината му да е бял и много рядко се коли черно агне. Животното не трябва да има никакви физически дефекти – да не е куцо, сляпо или без уши.
Преди да го заколят, задължително носят агнето в църковния двор, където свещеникът прочита специална молитва. Ако няма такава възможност, вместо на него такава молитва се прочита върху сол, с която захранват животното преди заколването.
 • По този ден се ядат питки със зеленчуци, които се наричат "гергьовски питки". Смята се, че тези питки предпазват от болести и зли сили.
 • Хората оставят вода и хляб пред капаклиите (скални образувания) и върху кръстовете край реки и извори, като с това почитат боговете на водите.
 • Младите момичета събират рози и ги слагат под възглавницата, за да имат сънища за сватби.
 • Хората си връзват червени конци на китките, за да се предпазят от зли сили и болести.
 • В някои райони се изпълнява традиционният танц "гергьовска хоро", който се танцува с буквално "изпълнение" на различни жестове, символизиращи мъжката и женската сила, здраве и благополучие.
 • С празника са свързани и някои забрани: от Великден до Гергьовден нищо не се дава назаем, “за да не изхвръкне берекетът от къщата”.
Тези традиции продължават да бъдат живи в много части на България и добавят красота и символика към този важен български празник.

Ето няколко идеи за подаръци на Гергьовден:
 • Червени конци за китките - това е един от най-разпространените подаръци за Гергьовден. Червените конци се връзват на китките, за да се предпазят от зли сили и болести.

 • Подаръчната кошница със шоколадови изкушения и малцово уиски е прекрасна идея за подарък на Гергьовден. Ето какво можете да включите в кошницата:
Малцово уиски - можете да изберете качествено малцово уиски, което ще зарадва любителите на алкохолните напитки.
Шоколадови изкушения - в кошницата можете да добавите различни видове шоколад, като например швейцарски, гръцки или лимитирани шоколадови бонбони.
Червени конци - не забравяйте да добавите червени конци, които са символ на здраве и късмет. Конците могат да се връзват на китките, за да се предпазят от зли сили и болести.
Декоративни елементи - за да придадете на кошницата още по-атрактивен вид, можете да добавите декоративни елементи като панделки, цветя или зеленина.Картичка - не забравяйте да добавите картичка с пожелание за Гергьовден.
Тази подаръчна кошница е прекрасен начин да изразите своите чувства към любимите си хора и да ги зарадвате със сладки изкушения и качествено малцово уиски.

 • Гергьовски меч или нож - това може да бъде идеалният подарък за мъжете. Те ще оценят едно качествено, изработено от висококачествена стомана оръжие.
 • Билков чай - на Гергьовден се нарича още "Пресвети Гергьовден", поради което може да бъде подарен билков чай, който има успокояващо и тонизиращо действие.
 • Гергьовденска икона - това е един красив и символичен подарък, който може да бъде декорация за дома. Гергьовденската икона може да бъде купена от българските майстори на иконописа.
 • Розова роза - за момичетата, които искат да видят мечтите си за любов реализирани, може да се подари роза. Тази роза има специално символично значение за Гергьовден и се вярва, че носи любов и събужда желанието за брак.
Тези идеи за подаръци ще помогнат да направите Гергьовден още по-специален и да покажете на близките си, че ги цените и се грижите за тях.

Ето кой празнува на Гергьовден – всички, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Галина, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела и производните им имена.

Ето няколко идеи за поздрави за картичка за Гергьовден:
 • Нека Гергьовден носи здраве, щастие и късмет в живота ти!


 • Днес е денят на Гергьовден, денят на сила и борба. Нека ти бъде силен духът и здравето крепко!


 • Денят на Гергьовден е денят на мъжката сила и воля. Нека и в живота ти има достатъчно сила, за да преодолееш всички предизвикателства!


 • В деня на Гергьовден ти пожелавам здраве, късмет и щастие. Нека ти бъде изпълнен животът с това, което желаеш и с каквото мечтаеш!


 • Днес е денят на Гергьовден, когато се отбелязва победата на доброто над злото. Нека в живота ти побеждава доброто и нека бъдеш заобиколен от мир, любов и разбирателство.

Прочети още

Сирене и бяло, вино вечната хармония.
Сирене и бяло, вино вечната хармония.

Знаете ли кои са най-добрите комбинации на бяло вино със сирене?

Прочети още >
Как да изберете бизнес подарък за жена ?
Как да изберете бизнес подарък за жена ?

Екипът на OneGift.bg дава идеи за подаръци, които очароват дамите.

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon