Цветница - Какъв празник е и кой има Имен ден

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Тази година Цветница се пада на 9 април 2023 г.

В България този празник е известен като Цветна неделя или Върбова неделя. Той е свързан с приемането на Исус Христос в Ерусалим, където тълпата го посрещна с върбови клонки и цветя. Този празник има точно значение в православната и католическа литургия, като всъщност представлява началото на Страстната седмица, през която се припомнят последните дни от земния живот на Исус и се почитат неговите страдания, смърт и възкресение.

Значението и символите на Цветница
Значението на Цветница в България е свързано с възкресението на Исус Христос и с пролетните обичаи. Този ден е символ на новия живот и надежда за по-добро бъдеще. Традиционно в България се изработват венци от върбови клони, които се закачат на вратите и прозорците на къщите, за да се предпазят от злото и болестите. Те са символ на живота и възраждането. На Цветница се празнува и с празнично ядене на риба, която е символ на християнската вяра.

Цветница е също така ден за посещаване на църквата и осветяване на венците. В този ден се извършва тържествена богослужба, която е символ на радостта и възраждането на духа. След църквата се посещават близки и приятели, за да се поздравят с празника и да се разменят подаръци.

Цветница е най-празнувания имен ден в България. 


Кой празнува на Цветница
В България Цветница е традиционен християнски празник, който се празнува от православните християни. Той е свързан с паметта на входа на Исус Христос в Йерусалим и е един от най-големите християнски празници през годината. Въпреки това, Цветница е популярен празник и за хора, които не са религиозни, тъй като той е свързан с пролетното обновление на природата и възраждането на живота, но и най празнуваният имен ден.
Така че, Цветница е празник, който може да бъде празнуван от всички хора, а и няма как да не познавате някой с име на цвете.  Над 360 000 души носят имена произлизащи от названия на растения:

​Именници на Цветница са всички кръстени с имената:  Аглика, Биляна, Беляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса, Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка, Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина;

Елица, Ела, Евелина, Жасмина, Жасмин;Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка;
Ива, Иглика, Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала, Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора, Лимонка,

Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин,Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана, Петуния, Паулина, Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица,
Смилян, Смиляна, Сияна, Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка;

Фидан, Фиданка, Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка,  Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина,Череша,Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина;

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon