Как да изберем подарък?

Ежедневно се сблъскваме с трудната ситуация да избираме подарък за близки приятели, колеги, любими хора. Ние ще помогнем как най-лесно да решите кой ще е най-подходящия подарък за конкретния случай.

Подаряването на подаръци е начин да покажете на хората в живота си, че Ви е грижа за тях. Отделете малко време да помислите за посланието, което искате да оставите подарявайки конкретен персонализиран подарък. Имайте предвид, че хората често реагират по-добре на подаръци, които им дават някаква емоция, като това можете да постигнете по няколко различни начина. Докато търсите перфектния подарък, внимавайте да избягвате често срещаните капани при подаряването на подаръци, в които можете да попаднете с идеята да постигнете добър ефект от Вашия избор.

1. Персонализирайте подаръка


Идентифицирайте посланието, което искате да оставите в човека, на когото подарявате подарък. Преди да се главоблъскате помислете за личните преживявания и общи моменти, които сте преживяли с конкретния човек, как се чувствате спрямо него и какво бихте желали да му/ѝ кажете. По този начин силно ще намалите възможните подаръци, които да поднесете, и съответно много по-лесно ще подберете правилния подарък.

Например, ако въпросният човек е Вашият най-добър приятел, Вие най-вероятно ще искате да "изчеткате" въпросната личност като ясно заявите, че е най-готиният и най-забавен човек на света.
Ако пък този човек е Вашата половинка, Вашето послание ще бъде, колко много ги обичате или колко високо оценявате всичко, което те правят за Вас и с Вас.
В случаите, когато става въпрос за Ваш колега, посланието на Вашият подарък би следвало да бъде по-скоро, колко високо оценявате Вашата съвместна работа.

1.1. Направете списък с артикули, които биха Ви помогнали да предадете посланието, което искате да получи обектът на Вашия подарък


Направете списък с артикули
След като сте индентифицирали посланието, което искате да предадете, можете съвсем спокойно да започнете да изготвяте списък с подаръци, които считате, че могат да изпратят посланието, което усещате като правилно за Вашия подарък. Тук е важно да се уточни, че трябва да вземете предвид и вкуса на човека и неговите интереси, така че да подберете възможно най-правилните артикули.

Например купете подаръчна кутия с шоколад, за Вашия приятел или приятелка, които си обожават какаовите наслади.
За Вашата половинка можете да купите подаръчна кошница с плюшена играчка и шоколадови лакомства.
За любимият си колега можете да купите корпоративна подаръчна кутия с артикули, които да са подходящи за неговия вкус.

1.2. Говорете с хора, близки до човека, на когото искате да подарите подарък.


Персонализирайте подаръка - коментирайте с приятели и близки на човека

Близките хора са тези, които могат да Ви помогнат най-много за да изберете правилния подарък за конкретен човек. Ако сте без идеи за подарък, потърсете помощта на негови приятели, които могат да ви насочат към правилната посока.

Например, можете да попитате майката на най-добрия си приятел дали тя или той има някакви предложения.
Разпитайте най-добрия приятел или брат или сестра на Вашия любим, за да видите дали те са получили някакви намеци за подарък от него/нея.
За колегата си можете да говорите с други колеги, за да видите дали са забелязали нещо, което човекът харесва или би могъл да използва.

1.3. Прегледайте профилите на човека в социалните мрежи за улики и насоки.


Прегледайте профилът в социалните мрежи, на човека, на когото искате да подарите подарък

Погледнете акаунтите на човека в социалните мрежи за улики. Този, за когото трябва да купите, може да е харесал нещо конкретно, за което бихте могли да разберете с малко детективска работа. Можете да проверите историята във Facebook, Twitter, Instagram и други социални медии на лицето за подсказки.

Например, ако човекът е публикувал за любимо кафене в акаунта си в социалните медии, вземете му ваучер за подарък за това кафене.

1.4. Прегледайте онлайн магазините, които знаете, че човекът посещава често или купува от тях често онлайн.


Прегледайте онлайн магазините, които знаете, че човекът посещава често или купува от тях често онлайн

От там може да ви хрумне идея, какво да подарите. Ако имате достъп до неговият компютър можете да проверите дали в сайтовете, които често посещава няма добавени артикули в избрани списъци готови за поръчка.

Например човекът може да е добавил конкретен тип блендер към списъка си с желания. Ако е така, можете да го закупите от уебсайта.

2. Подарете преживявания, чрез подарък


Преживяванията са перфектен подарък, когато не знаете, какъв предмет да купите. Те носят емоционално удовлетворение и на подаряващия и на получаващия подарък.

2.1. Изберете преживяване, а не физически предмет.


Изберете преживяване, а не физически предмет

Много хора ценят преживяванията пред материалното, така че помислете как бихте могли да дадете на човека нещо, което ще му създаде хубава емоция. Разгледайте местни събития, концерти, ресторанти и други културни мероприятия, които човекът може да хареса, за да получите идеи.

2.2. Подарете на човека билети за нещо, което би му харесало.


Подарете на човека билети за нещо, което би му харесало

Помислете какво харесва човекът и разгледайте събитията във Вашия район за възможности за подарък. Купете билет за събитието и го поставете в картичка в плик. Ако можете да си го позволите, може дори да им дадете 2 билета, за да могат да отидат с приятел.

Например:
Ако любимата група на човека идва в града, купете му билет, за да отиде да види шоуто.
Разгледайте театрални постановки, на които човекът може да се наслади, и му вземете билет за представление.
Проверете за други събития с билети, на които човекът може да се наслади, като например специална изложба в музей или искейп стая (escape room).


2.3. Купете ваучер за подарък, за да може човекът да се наслади на любимото си занимание.


Купете ваучер за подарък, за да може човекът да се наслади на любимото си занимание

Помислете какво обича да прави човекът в свободното си време, след което идентифицирайте какъв ваучер ще е най-подходящ за подарък. Ваучерът може да е за физически магазин, място или уебсайт. Увийте ваучера за подарък в картичка и плик.

Ако човекът обича стрелбата, вземете му ваучер за посещение на стрелбище.
Ако обичат да четат, вземете им ваучер за подарък за книжарница. Имайте предвид, че повечето книжарници разполагат и със собствени онлайн магазини, в които също може да се възползвате от ваучера за подарък.
Ако обичат да готвят, вземете им карта за подарък за магазин за кухненски принадлежности или магазин за хранителни стоки.
Ако човекът обича ръчно правените лакомства, му вземете ваучер за място, където продават такива. Например, ръчно правените шоколади Laurence в onegift.bg са добър вариант.

2.4. Добавете картичка с описание на това, какво включва техния подарък.


Добавете картичка с описание на това, какво включва техния подарък

Ако в крайна сметка все пак стигнете до закупуването на физически подарък, подарявайки подаръка се постарайте човекът да разбере, че всъщност този подарък ще му донесе много забавление. Това допълнително ще добави стойност към подаръка и ще го направи да се чувства по-специален.

Например, ако купите одеяло за подарък, можете да добавите послание от типа на това, че "за много уютни вечери докато четеш книжка или просто за гледане на филм под завивките".
Ако подарите нова раница, тогава добавете бележка, която описва всички неща, които може Вашият приятел или любим да пренася с раницата, както и пожелание за подобряване на тяхното ежедневно пътуване до работа или училище.

2.5. Купете услуга, която ще спести време на човека, на когото искате да подарите подарък.


Купете услуга, която ще спести време на човека, на когото искате да подарите подарък

Някои хора се срамуват да купуват подаръци, които да пестят време, но всъщност много хора оценяват такъв тип подаръци. Можете да купите въпросните услуги от местна компания, или да предоставите своето време като подарък за извършване на тази услуга, което всъщност е много добра опция, която ще Ви спести пари за подарък, но не и време.

Например можете да закупите пакет за почистване от местна почиставаща фирма. Да речем - пролетно почистване на прозорци, ако човека е роден през пролетните месеци.
Друга идея за подарък е да се цаните за бавачка на неговото или нейното дете, или да приемете да се грижите за домашен любимец за кратък период от време.

3. Избягвайте да попадате в капана на непоискания подарък.


Да подарите подарък, който никога няма да бъде използван със сигурност не е приятно изживяване.

3.1. Подарете им това, което са си поискали, ако са поискали конкретен подарък.


Подарете им това, което са си поискали, ако са поискали конкретен подарък

Някои хора са много директни и ще Ви кажат без грам колебание, какво искат. Ако човекът Ви е казал, какво иска за подарък, няма нужда да продължавате да мислите и да им подарите нещо друго. Подарете им това, което са поискали, след като това ще е нещо, което реално ще използват, а и очевидно искат за подарък.

Например, казали са Ви, че искат нова микровълнова фурна, след като старата им се е счупила или са поискали ваучер за фитнес салон, или нещо друго, но конкретно.

3.2. Дарете на благотворителност на своя глава, но не и като подарък.


Дарете на благотворителност на своя глава, но не и като подарък

Дарете пари, но не от името на конкретния човек, защото има хора, които не биха одобрили конкретно дарение. Независимо от това, повечето хора не са много задоволени от такъв тип подарък, а по-скоро от нещо, което реално могат да използват.
При желание от страна на човека за дарение от тяхно име, тогава това е, правилният подарък, който да им подарите. Въпреки това, бъдете внимателни, дали всъщност това е точно това, което те искат.

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon