Пролетта дойде!

21 март – Първа пролет.
Първа пролет-Денят, който дава начало на новият живот!
Всичко се събужда от тежкия си зимен сън и малко по-малко започва да обагря заобикалящият ни свят с цветовете на дъгата. Слънцето става по -топло и нежно, започва да се чува весело чуруликане на птички и детски глъч в парка, а разцъфването на дърветата няма как да избяга от погледа ни, всичко, носещо топлина и спокойствие се завръща, носи надежда за щастливи идни дни, докато ни заобикаля в топла и уютна прегръдка.
На 21 март настъпва пролетното равноденствие!
Денят е на особена почит в древната българска традиция.
Свързан е с четирите цикъла на слънцето, което е препратка към четирите най-големи и тачени празници в древността.
В миналото, слънцето често е изобразявано, като юноша по време на пролетното равноденствие, като мъж с голяма брада в деня на лятното слънцестоене, като старец в деня на есенното равноденствие, а в деня на зимното слънцестоене - като бебе, младенец.
Множество са вярванията и обредите свързани с първа пролет. Едно от тях е свързано с хигиената след дългата и студена зима.
Народното вярване казва, че пролет мечката се къпе в реките обезателно; тя се къпе до Благовец; щом се окъпе мечката, човек можел вече да се къпе , защото водата е вече "отвърната", т.е. станала добра и чиста.
Честита първа пролет!

Прочети още

3Д Картички за 8 Март
3Д Картички за 8 Март

Последните години отново се връща прекрасната традиция по празници да добавим към подаръка картичка с пожелание. Забравете традиционните картички за 8 ми Март!

Прочети още >

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon