Сирни Заговезни

През 2022 г Сирни Заговезни се пада на 14 Март
 
Един от най-цветните български празници е Сирни Заговезни, наричан още Прошка. Той се пада винаги в неделя, а на следващия ден започва Великия пост. Навремето традицията била седмица преди Прошка да се правят големи трапези с ястия от мляко, сирене, яйца.. Хората се веселили, децата играли безгрижно.
Обичаят се нарича Прошка, защото на този ден по младите искат прошка от по-възрастните, младоженците ходят на гости с дарове на кумовете. В този ден традицията повелява всеки да поиска прошка от хората около себе си, както и сам да прости на себе си за волните и неволни грешки, които е причинил. Както трябва и всеки от нас да прости на този който го е наранил, дори и тези хора да не поискат прошка от нас. Както знаем, никак не е лесно, да направим това, защото не само на думи трябва да простим, а от сърце и душа. А понякога това коства много усилия и воля, защото има злини, които променят живота ти. Думите, които се изричат на този толкова свят ден са:
“Прощавай! Простено да ти!
Идеята на всичко това е човек да започне физическото и духовно пречистване, което ще постигне чрез постите и като е получил опрощение от близките си.
Един от обичаите на този празник е да се палят големи огньове, а след като прегори, да се прескачат за здраве. Другото име на Прошка е Поклади, точно заради паленето на огньове. В някой краища на България, много от българските обичай, са се запазили и всеки един от нас трябва да се замисли и повече да обръща внимание на традициите, защото ние сме това, благодарение на вековните корени и хилядите български обичай.
Друг обичай е Хамкането! Връзва се на червен конец парче бяла халва или варено яйце и се спуска от тавана. Най-възрастният в къщата завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, предимно децата, се опитва да хване парчето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.
В други краища на България, в седмицата преди Сирни Заговезни тръгват кукери. Кукери са ”високи маскирани хора”, накичени със звънци, които обикалят от врата на врата и разиграват комични сцени, докато благославят за здраве и плодородие.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, НЯМА БЕЗГРЕШНИ ХОРА!
''АКО ИМА ГРЕШКА, ИМА И ПРОШКА''

Запиши се за нашия бюлетин

Имайте, предвид, че вашият email няма да бъде споделен с трети лица и информационните съобщения, които ви изпращаме няма да бъдат повече от едно на седмица.

at-icon